Έξι απλά μυστικά για τους διαβητικούς

Με έξι απλές κινήσεις και λίγη προετοιμασία, οι διαβητικοί πάνε παντού και έχουν το κεφάλι τους ήσυχο!


Ένας διαβητικός ασθενής μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί αντιμέτωπος με καταστάσεις που για τους υπόλοιπους ανθρώπους θεωρούνται απλές, αλλά για τον ίδιο μπορεί να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους.

Οι πάσχοντες από διαβήτη ξέρουν πως πρέπει καθημερινά να προστατεύουν τον εαυτό τους από την υπογλυκαιμία ή την απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος, πρέπει να προσέχουν και την παραμικρή αμυχή στο σώμα τους και να φροντίζουν για την καλή δερματική τους υγεία.

Με λίγη προετοιμασία και τις συμβουλές των ειδικών, μπορούν παντού και πάντα να είναι έτοιμοι για κάθε απρόοπτο.

Δείτε 6 πρακτικές συμβουλές που μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για το διαβητικό ασθενή

Νερό: Οι διαβητικοί καλό είναι να έχουν παντού μαζί τους λίγο νερό, αφού η υψηλή γλυκόζη αίματος αφυδατώνει τον οργανισμό. Η καλή ενυδάτωση, εξασφαλίζει – εκτός των άλλων – και την καλή κατάσταση του ευαίσθητου και ξηρού διαβητικού δέρματος.

Έλεγχος σώματος : Κάθε μέρα μετά το ντους, θα πρέπει να ελέγχεται όλο το σώμα για τυχόν μικρο-πληγές, με έμφαση σε σημεία όπου μπορεί να παραμένει υγρασία, με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κάποιου μύκητα ή μικροβίου. Ειδικά η περιοχή των ποδιών θα πρέπει να ελέγχεται με λεπτομέρεια αφού ακόμη και μια πολύ μικρή αμυχή, φουσκάλα ή νύχι που έχει εισφρύσει στο δέρμα πιθανώς να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.





Κουτί πρώτων βοηθειών: Πρέπει να περιλαμβάνει είδη άμεσης απολύμανσης και αντιμετώπισης μικροτραυμάτων (αποστειρωμένες γάζες, απολυμαντικό υγρό ή κρέμα, τσιρότα). Για τους διαβητικούς που έχουν και συνοδά προβλήματα, πιθανώς ο θεράπων ιατρός να συστήσει και άλλα είδη για το κουτί πρώτων βοηθειών

Η ταυτότητα: Σε πολλές χώρες είναι πολύ συνηθισμένο οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης. να έχουν μια ταυτότητα (σε αλυσίδα για το λαιμό ή σε βραχιόλι) που δηλώνει την πάθησή τους, και ενδεχομένως με τα στοιχεία της οικογένειάς τους και του θεράποντα γιατρού τους. Έτσι οι πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες σε περίπτωση ανάγκης.

Παπούτσια δίπλα στην πόρτα: Ένα ζευγάρι παπούτσια δίπλα στην πόρτα και τη μπαλκονόπορτα αποτρέπει τον διαβητικό από το να βγει έστω και για ένα λεπτό έξω με γυμνά πόδια. Ακόμη και ένας μικρός τραυματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος για τους πάσχοντες από διαβήτη, οι οποίοι δεν πρέπει να κυκλοφορούν ξυπόλυτοι, ούτε μέσα στο σπίτι.

«Σακουλάκια» υπογλυκαιμίας: Σε σακουλάκια τροφίμων που κλείνουν καλά, βάζουμε μερικές καραμέλες και άλλα σνακ με μακρά διάρκεια, τα οποία μπορούν να αποδειχτούν σωτήρια σε περίπτωση υπογλυκαιμίας. Μοιράζουμε τα σακουλάκια σε τσάντες και τσέπες ώστε ένα από αυτά να είναι πάντα μαζι.
.healthweb.gr