Αυτό είναι το σημείο με τα περισσότερα μικρόβια στα αεροδρόμια!


Όταν ταξιδεύουμε όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρέπει να προσέχουμε τους κινδύνους για την υγεία μας...



Γνωρίζουμε ακόμη ότι τα αεροδρόμια, όπως και άλλοι δημόσιοι χώροι, δεν είναι ο ορισμός της καθαριότητας, αλλά γνωρίζουμε ποιο είναι το σημείο με τα περισσότερα μικρόβια;

Η απάντηση είναι ναι, χάρη σε μια νέα έρευνα ξέρουμε το σημείο με τα περισσότερα μικρόβια στα αεροδρόμια και όχι δεν είναι η τουαλέτα ούτε το εστιατόριο.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα πλαστικά καλάθια που χρησιμοποιούνται στα σημεία ελέγχου ασφαλείας έχουν τα περισσότερα μικρόβια επάνω τους. Σ΄αυτά που τοποθετούμε από τα παπούτσια, μέχρι το κινητό και τον υπολογιστή μας.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Nottingham και του Φινλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας συνέλεξαν δείγματα από την επιφάνεια και τον αέρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αιχμής της γρίπης στη Φινλανδία, από το 2015 έως το 2016.

Αφού εξέτασαν τα δείγματα, βρήκαν ίχνη τουλάχιστον από ένα μικρόβιο στο 10% των δειγμάτων από τις επιφάνειες των δίσκων που έλαβαν.

Τα πλαστικά καλάθια αποδείχθηκαν ότι αποτελούν τον μεγαλύτερο δυνητικό κίνδυνο για την υγεία, με το 50% να φέρει είτε τον ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, είτε τον ιό που προκαλεί τη γρίπη ή και τα δύο.

Μέχρι και τα δείγματα από την επιφάνεια των τουαλετών στο αεροδρόμιο δεν έδειξαν το ίδιο ποσοστό μικροβίων επάνω τους, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές εξηγείται απ’ το γεγονός ότι οι επιβάτες έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της υγιεινής των χεριών όταν χρησιμοποιούν την τουαλέτα.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα από την έρευνα δεν είναι και τόσο απρόσμενα, αν σκεφτεί κανείς ότι οι δίσκοι ασφαλείας μοιράζονται συνήθως σε πολλούς επιβάτες χωρίς να απολυμαίνονται τακτικά.

Μια λύση που προτείνουν οι ερευνητές είναι τα αεροδρόμια να προσφέρουν απολυμαντικά πριν και μετά από τα σημεία ελέγχου ασφαλείας, αλλά και να απολυμαίνουν πιο συχνά τους δίσκους που οι επιβάτες τοποθετούν τα αντικείμενά τους.
tro-ma-ktiko.blogspot.com