Παρενέργειες στην περίοδο!

Οι συχνότερες ενοχλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λίγο πριν και κατά τη διάρκειά της...
περιόδου δεν είναι ούτε ανεξήγητες, ούτε χωρίς λύση.



Επίσης, αν σας ενθαρρύνει, πρέπει να γνωρίζετε πως αποτελούν κοινό πρόβλημα για 20 στις 30 γυναίκες.

Συναισθηματική φόρτιση!
Η εικόνα των γυναικών που κλαίνε με το παραμικρό είναι στερεοτυπική, αλλά και πραγματική. Οι περισσότερες γυναίκες είναι επιπλέον ευαίσθητες στις ορμονικές διακυμάνσεις που συμβαίνουν μεταξύ της ωορρηξίας και της αιμορραγία, γεγονός που μπορεί να μεταβάλλει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που κυβερνούν τα συναισθήματα.

Διατροφικά, μπορείτε να βοηθήσετε την κατάσταση με σύνθετους υδατάνθρακες, που περιέχουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως. Αυτοί μπορούν να κρατήσουν τη ζάχαρη στο αίμα σας - και τα συναισθήματά σας – σταθερά.

Πονοκέφαλος!
Αν υποφέρετε από επίμονες ημικρανίες λίγο πριν κατά την έμμηνο ρήση, μπορείτε να κατηγορήσετε τις ορμόνες των προσταγλανδινών που προκαλούν κράμπες και μπορούν επίσης να επιτεθούν στα νεύρα του κεφαλιού. Αν ο πονοκέφαλος σας είναι έντονος, ο γυναικολόγος σας θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Ευαίσθητες ρώγες!
Μαζί την καλοδεχούμενη για τις περισσότερες γυναίκες διόγκωση του μαστού μπορεί να προκληθεί και η ανεπιθύμητη ευαισθησία, λόγω της αύξησης των επιπέδων της προγεστερόνης. Η ορμόνη ενεργοποιεί τα κύτταρα του μαστού, σαν να προετοιμάζονται για εγκυμοσύνη. Σε τέτοια περίπτωση προτιμήστε να φορέσετε ένα πολύ υποστηρικτικό αθλητικό σουτιέν ή ακόμα και επιθέματα τζελ σιλικόνης πάνω από τις θηλές για να αποφύγετε την ενοχλητική τριβή.

Υπνηλία!
Κάθε φορά που χάνετε αίμα, χάνετε και σίδηρο, ο οποίος εμπλέκεται στην παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τη διάθεση. Τρώγοντας τροφές που περιέχουν σίδηρο, όπως σπανάκι, φασόλια ή φακές, καθ όλη τη διάρκεια του μήνα κρατάτε σταθερές τις τιμές σας, γεγονός που μπορεί να σας διευκολύνει κατά την περίοδο που νιώθετε την κόπωση. Αν συνεχίζετε να νιώθετε κόπωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή απλώς να σας ζητήσει να βρείτε λίγο περισσότερο χρόνο για την ξεκούραση σας.

Φούσκωμα!
Περίπου το 73% των γυναικών αναφέρουν δυσάρεστα συμπτώματα του εντέρου πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Παραδόξως, κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι προκαλεί αυτή τη μηνιαία άνοδο στην κατακράτηση νερού, αλλά είναι γνωστό ότι το αλάτι και το αλκοόλ μπορεί να χειροτερεύσουν τα πράγματα. Αποστασιοποιηθείτε από αυτά και προτιμήστε στο πιάτο σας τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός και τα καρύδια.

Πόνοι!
Ο λόγος που αισθάνεστε λίγο σαν να είστε σε γέννα είναι οι συσπάσεις των μυών της μήτρας λόγω της ορμόνης προσταγλανδίνης. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα που έχετε, τόσο χειρότερα αισθάνεστε. Χρησιμοποιώντας ένα θερμαινόμενο μαξιλάρι για 10 έως 15 λεπτά μπορεί να βοηθήσει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων της μήτρας και να σας ανακουφίσει.

Επιπλέον τριάντα λεπτά αερόβιας άσκησης κάθε μέρα μπορεί επίσης να σας διευκολύνει όταν φτάσουν οι δύσκολες μέρες του μήνα. Τα παυσίπονα και τα ορμονικά αντισυλληπτικά είναι οι φαρμακευτικές μέθοδοι που θα σας βοηθήσουν, αν δεν πετύχουν όλες οι φυσικές μέθοδοι.

Αυξημένη όρεξη!
Η βουτιά της σεροτονίνης πριν την περίοδο έχει συνδεθεί με τη λαχτάρα για αλμυρούς ή γλυκούς υδατάνθρακες, που έχουν ιδιότητες αποκατάστασης της σεροτονίνης. Μία μερίδα από κάτι αλμυρό ή σοκολατένιο θα σας ικανοποιήσει, ή απλά ένα σνακ που περιλαμβάνει ασβέστιο.
tro-ma-ktiko.blogspot.com/