Τα social media μπορεί να ευθύνονται για το αίσθημα μοναξιάς στα παιδιά

Τα σημερινά παιδιά είναι αδύνατο να σκεφτούν τη ζωή τους χωρίς μια οθόνη στα χέρια τους και...



χωρίς σύνδεση σε κάποιο από τα πιο δημοφιλή social media, όπως το Facebook ή το Instagram.

Όσο περισσότερο χρόνο, όμως, περνάει μπροστά σε μία οθόνη ένας έφηβος, τόσο λιγότερο ευτυχισμένος είναι, υποστηρίζει μία νέα αμερικανική έρευνα, ενώ πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την πολύωρη χρήση των κοινωνικών δικτύων με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά των χρηστών.

Τα αποτελέσματα των εν λόγω ερευνών επιβεβαιώνουν και στοιχεία από την βρετανική γραμμή υποστήριξης εφήβων και παιδιών Childline, σύμφωνα με την οποία ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εφήβων επικοινωνεί με τους ειδικούς της γραμμής, επειδή νιώθει απομόνωση και μοναξιά. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν, ότι για το 2017 οι κλήσεις περί μοναξιάς έφτασαν τις 4.636!

Και ενώ η πλειοψηφία εκείνων που καλούν για βοήθεια στην γραμμή είναι έφηβοι (μεγαλύτεροι από 13 ετών), προκάλεσε εντύπωση το ότι ένα αγόρι μόλις 10 ετών κάλεσε για υποστήριξη επειδή ένιωθε μόνο – ήταν το μικρότερο παιδί που είχε καλέσει ποτέ. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν, ότι το 80% περίπου των εφήβων που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη είναι κορίτσια, με τα περισσότερα από τα οποία να δηλώνουν, ότι στα social media συγκρίνουν διαρκώς τον εαυτό τους με άλλες κοπέλες, πράγμα που τις κάνει να νιώθουν απίστευτα μόνες.

Ένα έφηβο αγόρι, 16 ετών, είπε στην γραμμή: «Πρόσφατα ένιωθα απίστευτα απομονωμένος και μόνος. Βλέπω, ότι οι φίλοι μου περνούν πολύ καλά στο social media και αυτό με “ρίχνει”. Νιώθω, ότι κανείς δεν με νοιάζεται αρκετά για να με καλέσει. Η διάθεσή μου συνεχώς “χαλάει” και ενοχλούμαι τόσο που δεν σταματώ να κλαίω. Επηρεάζεται η απόδοση μου στο σχολείο και η ψυχολογία μου αλλάζει χωρίς καν να το καταλαβαίνω. Μοιάζει σαν όλα να διαλύονται γύρω μου. Δεν θέλω να νιώθω έτσι πια».

«Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν το θέμα της μοναξιάς», τόνισε η ιδρύτρια της γραμμής  Dame Esther Rantzen σε συνέντευξή της και συνέχισε: «Η μοναξιά μπορεί να γίνει καταστροφική για την υγεία ενός παιδιού. Εκείνο που πρέπει να αναρωτηθούμε, όμως σοβαρά, είναι τι προκαλεί αυτήν την αύξηση της μοναξιάς ανάμεσα στους εφήβους».

«Δεν έχουμε λίγο χρόνο να διαθέσουμε για τα παιδιά μας; Φταίει το ότι δεν τρώμε πια όλοι μαζί ως οικογένεια; Ή μήπως η ψευδαίσθηση που δημιουργούν τα κοινωνικά δίκτυα, ότι όλοι οι άλλοι είναι συμπαθείς, δημοφιλείς και διάγουν ευτυχισμένες ζωές, που δημιουργεί στα παιδιά μας το αίσθημα της μοναξιάς;», αναρωτήθηκε. «Όποιος και αν είναι ο λόγος είναι καίριο οι νέοι να γνωρίζουν, ότι μπορούν να μιλήσουν για όσα νιώθουν είτε με τους δικούς τους είτε καλώντας σε κάποια γραμμή στήριξης», ολοκλήρωσε.

Η Almundena Lara, διευθύντρια του NSPCC (οργανισμού που βοηθά κακοποιημένα παιδιά στην Αγγλία), συμπληρώνει τα παραπάνω λέγοντας, ότι «μπορεί να θεωρούμε, πως η μοναξιά δεν επηρεάζει τους νεότερους, αλλά τα στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο. Τα παιδιά ψάχνουν διαρκώς στήριγμα, επειδή νιώθουν μόνα και απομονωμένα...».

Βέβαια, τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν, ότι τα social media, δεν έχουν μόνο αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά, αφού οι συνομιλίες σε chats αυξάνουν την ενσυναίσθηση και την κατανόηση προς τους άλλους.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Αν ανησυχείτε για τα αισθήματα μοναξιάς που μπορεί να βιώνει το παιδί σας και δυσκολεύεστε να τα βοηθήσετε να «ανοιχτούν», υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε για να σας βοηθήσουν.

Συζητήστε με τα παιδιά σε στιγμές που δεν θα σας διακόψουν, όπως στο αυτοκίνητο ή τη βόλτα.
Αντιδράστε ήρεμα, αν το παιδί σας σας πει κάτι, το οποίο θα σας αναστατώσει και θα σας ανησυχήσει.

Αν το παιδί σας δεν νιώθει έτοιμο να μιλήσει προσπαθήστε ξανά έπειτα από λίγες μέρες.
Ακούστε πραγματικά τι σας λέει το παιδί σας και δείξτε ενδιαφέρον και κατανόηση όταν σας εκφράζει τα συναισθήματά του.

Η κατάσταση στην Ελλάδα
Το ρεπορτάζ μας έδειξε, ότι στην χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα, καταγεγραμμένα στοιχεία για την μοναξιά που προκαλεί στους εφήβους η χρήση των social media. Υπάρχουν, ωστόσο πολλές γραμμές επικοινωνίας και οργανισμοί που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά που - ίσως - αντιμετωπίζουν και τέτοιου είδους ψυχολογικά προβλήματα.
tro-ma-ktiko.blogspot.com