Ποια μαγειρεμένα φαγητά διατηρούνται στην κατάψυξη και για πόσο

Πόσες φορές πέταξες φαγητό μετά από ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζι;...



Πόσες φορές κατέφυγες στην εύκολη λύση της παραγγελίας μιας και οι υποχρεώσεις δεν σου άφησαν λίγο χρόνο ώστε να έχεις ένα ζεστό σπιτικό γεύμα; Πόσες φορές νοστάλγησες το αγαπημένο σου φαγητό από τα χεράκια της μαμάς και θα ήθελες τόσο πολύ να έχεις ένα ταπεράκι με μια μερίδα;


Παρακάτω θα βρεις ποια φαγητά μπορείς να αποθηκεύσεις στην κατάψυξη ώστε να έχεις ένα αγαπημένο σπιτικό φαγητό οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις εσύ. Αρκεί μόνο να το αποψύξεις και να το ζεστάνεις! Οι επιλογές από την ειδικό Κλειώ Χούπη, θα σε βοηθήσουν.

Είναι ασφαλές το τρόφιμο στην κατάψυξη;
Φυσικά και είναι ασφαλής η αποθήκευση του φαγητού στην κατάψυξη, αρκεί να πλειρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η αποθήκευση θα πρέπει να γίνεται στους -18οC. Η κατάψυξη εμποδίζει  την ανάπτυξη μικροοργανισμών που προκαλούν την αλλοίωση του τροφίμου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ποιότητα του φαγητού θα είναι η ίδια , αφού η μακροχρόνια αποθήκευση μπορεί να επηρεάσει τη σύσταση του τροφίμου. Προφανώς ένα μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να χαλάσει ακόμη και μέσα στην κατάψυξη εάν δεν έχει συσκευαστεί σωστά ή εάν είναι αποθηκευμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως μεγαλύτερο των 2 ή 3 μηνών.

Πώς αναγνωρίζω το χαλασμένο τρόφιμο;
Εάν το τρόφιμο έχει χαλάσει, θα έχει μια περίεργη μυρωδιά στην απόψυξη και θα έχει αλλοιωθεί το χρώμα του. Επίσης μπορεί να παρατηρήσεις σημάδια “καψίματος” στην επιφάνεια, τα οποία μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από τη χαμηλή θερμοκρασία.

Μαγειρεμένα φαγητά που καταψύχονται Διάρκεια ζωής Μαγειρεμένα φαγητά που ΔΕΝ καταψύχονται
Μαγειρεμένα κρέατα (με σάλτσα ή χωρίς) 2-3 μήνες Πατάτες, Ζυμαρικά, Ρύζι (τρόφιμα που χρειάζονται νερό για την παρασκευή τους)
Ψάρια και λαχανικά                               1-2 εβδομάδες Φαγητά με ζελατίνη
Σούπες, ζωμοί                                            2-3 μήνες Τηγανισμένα και πανέ φαγητά
Σάλτσες                                                        3-4 μήνες Φρέσκα μαγειρεμένα ψάρια
Λαδερά όπως φασολάκια και αρακάς          2-3 μήνες Εντόσθια
Όσπρια                                                        2-3 μήνες Φέτα, κρεμώδη τυριά, αυγά , κρέμα γάλακτος (κυρίως λόγω αλλοίωσης της υφής)
Φαγητά μαγειρεμένα με σάλτσα, όπως κοκκινιστό 2-3 μήνες Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
Σύνθετα φαγητά με ρυζι , όπως γιουβαρλάκια ή γεμιστά 2-3 μήνες
Σύνθετα φαγητά με μακαρόνια, όπως παστίτσιο ή κανελόνια 2-3 μήνες
Ψωμί                                               Έως 3 μήνες
Γάλα                                                1 μήνα
Ωμές ζύμες                                      Έως 6 μήνες


Βήματα για να συσκευάσεις το μαγειρεμένο φαγητό πριν την κατάψυξη:
Εάν είσαι προσεκτική με τη συσκευασία του τροφίμου θα βγεις διπλά κερδισμένη: μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και  καλύτερη ποιότητα. Τα παρακάτω βήματα θα σε βοηθήσουν να καταψύξεις σωστά τα leftovers:

Αφήνεις το μαγειρεμένο φαγητό να κρυώσει καλά (θερμοκρασία δωματίου) πριν την αποθηκεύση του.

Επιλέγεις αεροστεγείς συσκευασίες, κατάλληλες για κατάψυξη τροφίμων. Τα ιδανικότερα σκεύη είναι τα γυάλινα, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα και να μπερδεύονται μυρωδιές. Για φαγητά που θα χρειαστεί να μπουν στον φούρνο μετά την απόψυξη, προτίμησε κάποιο πυρίμαχο σκεύος. Μην παραγεμίζεις το δοχείο μιας και ορισμένα τρόφιμα θα παγώσουν και θα διογκωθούν.
Χρησιμοποίησε αυτοσχέδιες ετικέτες με την ημερομηνία αποθήκευσης.

 Χώρισε τα φαγητά σε μερίδες ώστε να αποφύγεις την περίσσεια ποσότητα φαγητού κατά την απόψυξη. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι όλα τα τρόφιμα καταψύχονται μόνο μία φορά!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μην ξεχνάς να βγάζεις από το προηγούμενο βράδυ το φαγητό που θέλεις να καταναλώσεις. Άφησέ το στην συντήρηση ώστε να ξεπαγώσει σταδιακά. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεις τις αλλοιώσεις στην υφή του τροφίμου.
tro-ma-ktiko.blogspot.com/