Καθυστέρηση λόγου & παιδί! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Στην σημερινή εποχή για διάφορους λόγους που δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά πολλά...
παιδιά παρουσιάζουν καθυστέρηση λόγου και χρειάζονται βοήθεια με λογοθεραπεία.




Πολλοί συχνά οι γονείς ρωτούν τι μπορούν να κάνουν ώστε να βοηθήσουν το παιδί τους, οι ίδιοι, πριν φτάσουν στην πόρτα του Ειδικού.

Για να μπορέσει ένα μωρό να επικοινωνεί, αρχικά, με απλές λεξούλες ώστε σταδιακά να αναπτύξει τον λόγο και την ομιλία θα πρέπει να ενθαρρύνουμε το παιδί μας σε κάθε μορφή επικοινωνίας, με την βλεμματική επαφή. Η επικοινωνία αρχίζει στους 3 μήνες μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου και τις χειρονομίες.

Έτσι το παιδί σταδιακά θα αποκτήσει θάρρος και αυτοπεποίθηση ώστε να εκφράζεται ελεύθερα, ενώ παράλληλα θα αναπτύξει διάθεση για επικοινωνία. Σε ηλικία 9 μηνών του δείχνουμε βρεφικά βιβλία για να αρχίσει να δείχνει και να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό, να μάθει να το χρησιμοποιεί τους πρώτους ήχους και φωνούλες «πως κάνει το παπί»;

Μεταξύ 14 -16 μηνών αρχίζει να λέει τις πρώτες του λέξεις ενώ έχει άριστη κατανόηση σε ότι του λέμε και καλή συγκέντρωση προσοχής. Μπορεί να κατανοεί πολλά πράγματα και γεγονότα για τον εαυτό του το σπίτι, την οικογένεια.

Έχει τις πρώτες προσωπικές εμπειρίες, μπορεί να παρατηρεί και αναγνωρίζει όλα τα καθημερινά αντικείμενα τόσο σε εικόνες όσο και στην πραγματικότητα και να μιμείται με χειρονομίες απλές σκηνές από την καθημερινή του ζωή, ταΐζει το μωρό κλπ.

Η γνώμη του Eιδικού:

Είναι απολύτως κατανοητό το ότι όλοι οι γονείς ανυπομονούν να μιλήσει το παιδί τους γρήγορα και καθαρά. Ένα παιδί όταν ξεκινάει να μιλάει, εγκαταλείπει την παιδική ηλικία και μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί του καλύτερα.

Το Αναπτυξιακό Κέντρο mandou δημιούργησε μια σειρά από εκπαιδευτικά βιβλία για να καθοδηγήσουν την νέα μητέρα να μάθει το παιδί της να μιλά γρήγορα εύκολα και σωστά.
/tro-ma-ktiko.blogspot.com